Gå til innhold

Tour de Norvège 2019 - sommerens vakreste eventyr?


trondshj

Anbefalte innlegg

Så begynner vi å forberede oss på tur igjen. Men denne gangen er bilen (Audrey) IKKE klar for tur (enda). Det har vært litt "sang", spesielt under pådrag den siste tiden. Under forberedelsene til sommeren, som innebar oljeskift på motor, transfer og differ så åpenbarte følgende seg da tappepluggen på framdiff kom ut:

 

image.png

 

Litt flushing tok med seg enda mer jernspon. Kanskje framdiffen holder nye 50.000 km, eller kanskje den havarerer på neste tur til butikken. Hvem vet. I alle fall ikke noe man har lyst til å reise på langtur med. Fant en diff med bare 120.000 km bak seg hos en bilopphugger, og et par dager senere så var jeg noen kroner fattigere og en framdiff og to stikkakslinger rikere. Utskiftning av diff er skedulert til begynnelsen av juli.

 

Om alt går vel så tar vi en shakedown til Fredriksberg når "ny" diff er på plass. Deretter så setter vi nok (tradisjonen tro) kursen nordover via broderlandet i øst. Kanskje kommer vi litt lenger nord enn Kiruna denne gangen. :D

 

Vi skal etter beste evne (og dekning) oppdatere tråden underveis, og er selvsagt vidåpne for invitasjoner til dekksparking, kaffe og annet sosialt samvær på turen. Tar dog forbehold om at eventuelle planer kan bli endret underveis, så "Narvik i morgen" kan brått bli til "Fant et fint sted å overnatte ved...." før vi kommer så langt.

 

Vi håper på at turen blir like fin som forrige tur... 

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...

Som ved forrige tur, så har vi nå hatt en "shakedown". Greit med en liten tur for å friske opp hukommelsen mht hva man skal ha med på tur.

 

Framdiffen som produserte i overkant mye spon ble byttet ut med en framdiff fra en D3 som bare hadde gått omtrent halvparten så langt før den gikk til opphugging. Har en sterk mistanke om hva som sendte den D3'en til hugging - og det er bare trist. En bekjent var hos huggeren rett etter at den var blitt levert inn undret seg over den bilen. Den så strøken ut, og den sto og gikk på tomgang da han var der... Vi satte på diffen fra nevnte bil, samt stikkakslinger fra samme bil, og brått var det ingen framdrift. Bare masse ekle lyder. Viste seg at den ene stikkakslingen fra donorbilen var fullstendig havarert. Gammel aksling tilbake, og brått var alt på stell.

 

Med frisk bil satte vi kursen mot Fredriksberg sammen med en bekjent. Vi har vært der tidligere (i forbindelse med geocacher selvsagt), og kunne ta med vår venn på litt "urban exploring". Avfarten ble litt sen, men vi kom oss et godt stykke inn i grannelandet før vi fant oss en leirplass ved et anlegg for kalking av nærliggende vassdrag. Turfølget hadde med seg portabel kullgrill, og for å gjøre kvelden enkel ble det bare litt pølsegrilling denne kvelden.

 

image.png

Leirplass. Turfølget hadde litt mer proff utrustning, men madrass, dobbeltdyne og puter i lasterommet på en D4 er vel heller ikke feil?

 

Deretter bar det til Fredriksberg. Vi besøkte først et sted hvor man produserte "noe" under 2. verdenskrig. Litt usikker på hva de faktisk produserte, men ut fra papirer vi har funnet på stedet, så har det vært tre steder hvor det har vært bedrevet produksjon av krutt/eksplosiver/ammunisjon. Det har i alle fall vært mye kjemi inne i bildet. De har i tillegg vært forberedt på kjemiske angrep.

 

image.png

Filtre for både vernemasker og ventilasjonsanlegg.

 

Deretter bar det til den gamle papirfabrikken. Her var vi for to år siden, og det er tydelig at forfallet nå har nådd et brekkpunkt. Ved siste besøk var bygningene i høvelig grei forfatning. Nå er alt på vei ned, og kommer nok til å ramle sammen om kort tid. Det være seg på grunn av forfall, eller med assistanse. Dog har bygningene gitt liv, vi så fire tårnfalker som tydeligvis synes at den gamle fabrikken var et fint sted å være.

 

image.png

Papirfabrikken

 

image.png

Fra papirfabrikken. Vegg som er i ferd med å rase ut.

 

image.png

Mikrofly lagret i den gamle fabrikken. Kommer neppe til å fly igjen.

 

image.png

Helgenen(?) Trond tar bilde av glorien sin i et litt spennende lysfenomen. Hvem trenger Photoshop?

 

Etter en liten tur til "Gröna udden" hvor vi hadde en sen lunsj og en liten hvil, satte vi kursen mot rosinen i pølsa, nemlig det gamle fjellanlegget. Vi tok reisefølget med på en liten sightseeing i de delene av anlegget vi allerede hadde besøkt, men jeg syntes jeg så noe på starten av turen som ikke hadde vært der ved forrige besøk... Dere får bære over meg mht bildekvalitet. Det ble bare benyttet telefonkamera, og en hånd skulle operere telefon (som egentlig trenger to hender), og en annen lommelykt.

 

image.png

En av de tidligere inngangene til anlegget som nå er murt igjen.

 

image.png

Rester av laboratoriumt i fjellanlegget

 

image.png

Reisefølget inspiserer restene av et verksted

 

image.png

Kontrollsentral for det elektriske i anlegget

 

image.png

Om alt skulle gå galt kunne man forsyne anlegget med elektrisitet fra en generator drevet av en dampturbin, som igjen ble drevet av en kullkjel.

 

Etter å ha blitt sånn passelig kalde satte vi kursen tilbake til "Gröna Udden" hvor vi hadde etterlatt Discoen. Noen etterlater håndklær for å reservere en plass, vi etterlot en Land Rover. :D

 

Deretter ble det litt mer grilling, før vi fant horisontalen. Ble vekket litt før 06:00 av noen beduggete svensker som hadde fått det for seg at de skulle ut på odden. Jeg lot som om jeg sov _veldig_ tungt da det var forhandlinger utenfor bilen om de skulle vekke oss og jage oss vekk. Nå var det en høvelig edru blant de som først forsøkte å forhandle frem at "Det er noen her, la oss dra et annet sted", via "Ok, la oss gå ut på odden da og la nordmennene være i fred". Og da undertegnede MÅTTE benytte den lokale utedoen kom jeg i snakk med den mest edrue i følget. Han fikk en pris snus, og fikk omsider overtalt gjengen om å reise annensteds. Kort etter var vi igjen alene. Nå var jeg såpass våken at det å gå til sengs igjen ikke virket som et videre fruktbart alternativ, så i stedet kokte jeg litt kaffe og nøt et par timer ute på odden. Der kunne jeg nyte synet av terner som (med hell) jaktet på mat, og se ørret som snappet insekter rett under nesen på meg.

 

Med fruen som navigatør bar det via omveier (man må jo få grus under hjulene) tilbake. Et raskt stopp i Töcksfors for litt harryhandling før vi skilte lag med turfølget. Vel hjemme pakket vi ut, og så snart vi er ferdige med siste uke på jobb så er vi klare for å sette nesa ut mot nye eventyr. Da er det bare å håpe at "Den fete damen" (som fruen kaller Discoen) ikke får primadonnanykker (igjen), slik at vi får en ny og opplevelsesrik sommer.

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

1 minutt siden, Land Rover for alle penga skrev:

Fine bilder og så ut som artig tur :)

Je prøvde å Google hvor detta var men fant ut at Fredriksberg er i Danmark.. Eller er det et sted i Sverige? ;)

 

Om du googler "Fredriksberg, Dalarnas län, Sverige" så vil jeg tro at du treffer. :)

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Da nærmer det seg avreise. Det er selvsagt en viss risiko for at vi faktisk ikke kommer oss til Norge i det hele tatt, men hva er vel en god forumtråd uten fullstendig villedende tittel?

 

Uansett. Nå er bilen så godt som ferdigpakket, så nå skal bare undertegnede en rask tur innom dusjen før vi legger i vei. Pakking av bil i 30 graders varme sørger for en viss... Perspirering.

 

Nytt av året er at kanoen får bli med på tur også. :)

 

 

image.png

Nesten klar for avreise. Lillebror har vondt i bakdiffen og får lov til å hvile hjemme på gårdsplassen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Da var første overnatting unnagjort, et par mil sørvest for Mora. Vi hadde blinket oss ut et sted, takket være iOverlander som ble nevnt her i en annen tråd. Vi fryktet at plassen skulle være opptatt da det er høy bobiltetthet, og kikket på litt andre steder underveis, men alt var okkupert.

 

Heldigvis var den plassen vi egentlig hadde tenkt oss til ledig, så da var det bare å rigge seg til. :)

 

 

IMG_20190729_213854.jpg

 

Nå har vi handlet gave til naboen på 95 som passer kattene mens vi er på tur, og fyller magene på McDonalds.. 

Endret av trondshj
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Så var vi plutselig på turens tredje dag. Til manges overraskelse så kan man faktisk havne på steder uten mobildekning når man kjører Land Rover. :P Da blir det dårlig med forumoppdateringer.

 

Vi har besøkt verdens største pinnestol, og minnesmerker for de norske politistyrkene som ble utdannet i Sverige under krigsårene.

 

 

Andre natt rigget vi oss til med presenning. Suksess. Vi fikk le mot været, og økt effekt av myggspiraler. Ja - det er overflod av blodsugere. :D

 

 

 

IMG_20190730_192933.jpg

 

Så bar det videre og fruen sørget for utmerket navigasjon som innebar en god porsjon grusveier. Snask.

 

 

IMG_20190730_175938.jpg

Verdens største pinnestol

Endret av trondshj
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Sliter litt med redigering på telefon, så det får bli flere poster.

 

Vi besøkte Helvetesfallet. Et ganske så spektakulært juv, på tross av at det har blitt sprengt ned for å lette tømmerfløting.

 

 

IMG_20190730_144536.jpg

På veien fant vi en annen sak. Noen som vet om dette har vært en minibuss eller et lite personelltog?

 

IMG_20190730_145723.jpg

Snart klar for å tilbringe tredje natt i bilen. Har funnet oss et sted på en tømmervelte noen få meter fra stranden.

IMG_20190731_204338.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Så har vi slått leir igjen. Vi har snart tilbakelagt 1000 km. Dagen begynte med en solid frokost og deretter en tur til "Lappkyrkan". En stenformasjon som faktisk har blitt brukt til både gudstjenester og barnedåp.

 

Stien gikk gjennom et område som ble hardt rammet av uværet "Dagmar" i sin tid.

 

IMG_20190801_112502.jpg

Lappkyrkan

 

Deretter bar det videre, og vi ble de første til å finne en geocache som hadde ligget ute i 11 dager. Hadde neppe skjedd i Norge. 

 

Tilbake i bilen ble det tilbakelagt flere kilometer på fine grusveier. Plutselig ser vi en musvåk som sirkler over et gårdsbruk. Vi stopper for å observere. 

 

I et (håpløst) forsøk på å få et bilde av fuglen tar jeg fram mobilen. Men da dukker det opp en illsint eldre svenske som brøler noe om forbud mot fotografering på (overraskende god) engelsk mens han strener mot bilen. Lett bekymret lytter vi etter lyden av banjo.

 

Viser seg at svensken var fugleentusiast, og anså seg selv som vokter for disse flotte fuglene. Etter en liten prat innså han at vi ikke var eggtyver, og at vi var norske. Brått ble det god stemning og vi fikk en sightseeing på stedet. Mancave'en inneholdt en flott Harley-Davidson og en Jaguarmotor som var blitt overhalt. Deretter fikk vi servert både saft og kaffe. Veldig hyggelig.

 

Dernest besøkte vi (enda) et gammelt jernverk, og noen andre småsteder før vi etter litt leting fant kveldens leirplass.

 

 

IMG_20190801_155033.jpg

Endret av trondshj
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Atter igjen parkert for natten.

 

Bortsett fra en kanotur på morgenen så var det ikke så mye som skjedde bortsett fra et par ubehagelige overraskelser fra bilen. Mer om det senere.

 

Vi pakket sammen relativt kjapt da det var noen skumle skyer i horisonten. Det var heldigvis falsk alarm.

 

Stoppet for å besøke en cache som lærte oss en del om reservatet vi hadde overnattet ved, og om elvemuslingene som er årsaken til at reservatet har blitt etablert.

 

Kano på vannet, og seks cacher funnet på forskjellige øyet/holmer.

 

Deretter ble kanoen lastet tilbake på bilen slik at vi kunne komme oss videre.

 

*PLONG* i dashbordet og melding om redusert ytelse sammen med en rød trekant. Auda...

 

Kom oss tilbake til asfalt før vi forsøkte en restart. Nope. Samme problem.

 

På neste busslomme ble IIDTool plukket frem. Merkelig. Bare gamle feilmeldinger. Sletter alt, varseltrekant forsvinner, også var verden i vater. Merkelig.

 

Etter parkering ved kveldens leirplass kom neste overraskelse. Siden det er en del elektronikk som lades, fikk bilen gå på tomgang mens vi rekognoserte. Det korresponderte selvfølgelig med avbrenning av partikkelfilter. Ikke "mykje lys og mykje varme", men mykje røyk og mykje varme.

 

Blir dårlig med bilder, men vi forsøker å vise frem elvemuslingene.

 

IMG_20190802_094204.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

I dag har det stort sett bare vært transport. Riktignok med ørene og nesen på stilk etter gårsdagens hendelser, men bilen har oppført seg eksemplarisk. 

 

Vi fikk sett et LASS med helleristninger ved Namforsen, hvor det pågikk en kulturfestival. Forøvrig ble en av flott Defender observert på festivalområdet.

 

IMG_20190803_095756.jpg

 

Det ble selvfølgelig noen cacher på veien før vi fant kveldens leirplass. 

 

 

IMG_20190803_181110.jpg

IMG_20190803_181215.jpg

 

For å bedrive tiden kan man jo benytte bakluka til hasardspill.

 

 

IMG_20190803_201945.jpg

Endret av trondshj
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Da nærmer vi oss 2000 km på triptelleren.

 

Vi koste oss med et lite bål i elvekanten i går, etter at litt fjørfe hadde hilst på grillen og blitt fortært. I løpet av natten ble det et sabla tordenvær som tydeligvis slo ut mobilnettet i området. Det gikk fra akseptabel dekning til ingenting, og vi måtte kjøre laaaaangt før vi fikk kontakt med telenettet igjen.

 

Vi tok et stopp ikke så veldig lenge etter at vi fikk dekning igjen for å hanke en cache. Like ved var det et utedo som jeg hadde behov for å benytte. Vel inne, buksa på knærne... "BZZZZZZZ" fra tallrike gulsvarte insekter som kom OPP fra der jeg hadde tenkt å plassere bakenden. Nope, nope, nope. Meg og veps går dårlig overens. (Sting on sight) Dermed lagde jeg meg et lite hull i skogen like ved i stedet...

 

Ellers ble det mye transport. Vi har besøkt et par kirkebyer, og jeg fikk se pinnsvin for første gang i livet utenfor en restaurant i Luleå.IMG_20190804_145819.jpg

 

Det var ikke spesielt bekymret, og blir nok matet med kattemat jevnlig.

 

Kveldens leirplass er ganske så fasjonabel. Her er gapahuk, vedskjul, utedo, og til og med ei hytte om man ønsker å tilbringe natten innomhus. Alt til allmenn bruk. Veien ned hit et lite egnet for menneskebil, men en Land Rover blir ikke en gang andpusten. :D

 

Nattens regnskyll sørget for at det ble litt sølesprut, og dermed har bilen omsider fått preg av å være på tur.:P

IMG_20190804_185724.jpg

 

... også verdt å nevne at vi hadde minst hundre millioner mygg i bilen da vi våknet. Det var myggdrap over en lav sko på morgenen.:D

 

 

Endret av trondshj
Lenke til kommentar
Del på andre sider

18 timer siden, trondshj skrev:

 

 

... også verdt å nevne at vi hadde minst hundre millioner mygg i bilen da vi våknet. Det var myggdrap over en lav sko på morgenen.:D

 

 

 

Kjøpte et sett av disse Nakatanenga air vent for D4:

https://www.ebay.com/itm/Window-AIR-VENT-rear-door-for-Land-Rover-Discovery-with-mesh-Pair/172162338259?hash=item2815accdd3:g:nJ0AAOSw9N1VrOaQ

 

Overnattet i discoteket ved Friisvegen/Imsdalsvegen nylig. Det var både sau og mygg utenfor, men de kom ikke inn. Nettingen er relativ grov, men ser ut til å virke.

Gir god lufting og fungerer i regn pga utformingen. Også greit når en parkerer i solsteiken. Suser litt når en kjører så da tar jeg dem gjerne av. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Så har vi passert turens vendepunkt. En liten tur over grensen til Finland, hvor vi selvfølgelig besøkte noen geocacher, før det ble litt kjappmat på Subway i Rovaniemi før vi satte kursen tilbake, nesten samme vei som vi kom.

IMG_20190805_152035.jpg

"Friluftskirke" utenfor Rovaniemi. Her var det en predikant som drev på en gang på midten av 1900-tallet. Siden har det blitt tradisjon, og... Ja.

 

IMG_20190805_172749.jpg

Nedlagt finsk jernbanestasjon. Visstnok en av få bevarte med denne litt spesielle arkitekturen.

 

Via omveier bar det tilbake til Sverige, og til leirplassen vi benyttet natt til i dag etter å ha kjøpt litt forsyninger på en Ica.

 

IMG_20190805_202251.jpg

Panserbilde på vei ned. Svenske insekter har redusert sikten ut av frontruten noe.

 

IMG_20190805_204332.jpg

Leirplassen

 

IMG_20190805_220143.jpg

Kveldskos. Man behøver da ikke å senke standarden selv om man er på tur. :D

3 timer siden, btpe skrev:

 

Kjøpte et sett av disse Nakatanenga air vent for D4:

https://www.ebay.com/itm/Window-AIR-VENT-rear-door-for-Land-Rover-Discovery-with-mesh-Pair/172162338259?hash=item2815accdd3:g:nJ0AAOSw9N1VrOaQ

 

Overnattet i discoteket ved Friisvegen/Imsdalsvegen nylig. Det var både sau og mygg utenfor, men de kom ikke inn. Nettingen er relativ grov, men ser ut til å virke.

Gir god lufting og fungerer i regn pga utformingen. Også greit når en parkerer i solsteiken. Suser litt når en kjører så da tar jeg dem gjerne av. 

Vi lufter via soltaket med nettingen trukket for. Mistenker at myggen kom seg inn gjennom åpne dører og la seg i bakhold... :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Så ble det en dag med transport, men ikke uten avstikkere. Vi besøkte "Spiggen", men dessverre var det stengt. "Spiggen" 1 og 2 var to miniubåter. Den første var opprinnelig engelsk og har kommet tilbake til England og blitt en museumsgjenstand der. Den andre var av nyere dato og var på mange måter en prototype/forsøkskanin. Uansett så har den blitt en museumsgjenstand den også. Siden museet var stengt måtte vi nøye oss med en cache med samme navn.

IMG_20190806_123623.jpg

Geocachen for "Spiggen". Treffende beholder.

 

Det er tørt i skogen, og området har hatt flere skogbranner. Vi så røyk fra en av de på flere mils avstand. Etter en annen avstikker tok vi en tur ned til sjøen for å ta en nærmere titt.

IMG_20190806_132809.jpg

 

Det ble nesten ingen omveier frem til kveldens leir. (Ok noen da) Etter dagens siste geocache  var det litt diskusjon i bilen om vi skulle forsøke å finne en ny leirplass, eller gå for en vi hadde benyttet tidligere. Satte egentlig kursen mot en tidligere plass, men fruen hadde et sted hun mente var verdt en titt.

 

Jada. Nok en flott plass. Bortsett fra at det lå søppel strødd over alt. Men vi har jo med oss søppelsekker...

 

10-15 minutter senere hadde vi en flott leirplass med en ryddig gapahuk, og veldig store glorier... :DIMG_20190806_195345.jpg

Parkert i solskinn, etter at vi hadde ryddet leir i regnvær.

 

IMG_20190806_195411.jpg

Utsikt fra bilen. Gapahuk og elv hvor det nå vakes.

 

IMG_20190806_201415.jpg

Utsikt fra gapahuken.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Så var vi hjemme igjen - og har kommet i gang med jobb igjen. Dessverre var det litt ting som måtte ha litt oppmerksomhet da vi kom hjem. En ting er det å pakke ut alt turutstyret, få vasket et lite fjell med skittentøy, og støvsuge huset etter at tre katter har fått lov til å sørge for at det er mer skog og lyng innomhus enn utomhus. En annen ting er det å komme hjem til en "skadeskutt" katt som har vært i klammeri med "gråpus", bygdas ukastrerte skrekk. (Vi er ikke de eneste som misliker det udyret).

 

Som sist litt nøkkeltall

Antall tilbakelagte kilometer: ca 3900

Gjennomsnitlig forbruk: 0,92 l/mil (+0,1 fra forrige tur, men da hadde vi ikke kano på taket)

Forbrukt diesel: ca 360 liter

Antall netter i bil: 10

Antall myggstikk: Ukjent, men mindre enn ved forrige tur

Antall knottbitt: Ingen?

Antall bilproblemer: Tjah... Hadde jo softwareblippen og røykutviklingen, men ikke noen problemer som faktisk krevde reparasjon - utover sletting av feilkoder.

Turens opptur: Svensken som brått ba oss inn på kaffe etter å ha kjeftet på oss? Mange fine leirplasser? Været? Å endelig få vite hva de grønne glasserte steinene på diverse svenske bruk/smelteverk faktisk var? Å endelig få løst en geocache som vi måtte gi opp på forrige tur? Dyrene vi fikk se? Nei si det...

Turens nedtur: Å måtte reise hjem.

 

Om fruen finner tid og mulighet, så kanskje det kommer noen bilder fra den kanten etter hvert. :)

 

Vi konkluderer med at selv en aldrende D4 med snart en kvart million kilometer bak seg kan være en utmerket turbil. Spesielt i Sverige, hvor man av en eller annen grunn klarer å holde FM-båndet i live, så man faktisk har en del radiokanaler å lytte til - hvilket er ganske greit, når USB-porten er opptatt med å lade elektronikk, og ikke kan brukes til å spille musikk. (Litt usikker om på fruen egentlig var så veldig lei seg for at USB ikke kunne brukes til undertegnedes musikkbibliotek:P)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fruens mobiltelefon har flere gb med Jethro Tull som D4'en stadig vekk spurte om tilgang til... (men synes P1s småpludring ofte er like greit når man bare skal ha litt bakgrunnsstøy.)

 

Skal se etter bilder, men forumet og nettleserne mine er ikke helt samarbeidsvillige, så lover ingenting.

 

Andre oppturer:

- Flere verdensarvsteder (ja, har en mental sjekkliste)

- Flere artige geocacher (dette kan regnes som tips om noen fremdeles funderer på hvor vi har vært i den tråden)

 

Turens mest tosidige øyeblikk:

å sitte ved et nydelig vann og se at det vaker og vaker og vaker ... inklusive like utafor den falleferdige brygga - til og med fisk med litt størrelse er helt oppe av vannet for å ta insekter - og vite at a) fiskestanga ligger hjemme, b) bare svenske statsborgere har fiskerett på offentlig svensk grunn (= kan du ikke løse fiskekort på aktuelt sted, som utenlandsk statsborger, har du ikke lov til å fiske).

 

Turens nest mest tosidige:

å bråvåkne av torden "rett over hodet" da værvarslet sa "helt tørt neste døgn for stedet vi lå" og påfølgende styrtregn,  men ligge tørt i bil (og ikke "måtte" ut på en stund heller). 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...