radovan Skrevet 27. mars 2019 Del Skrevet 27. mars 2019 Når er picnicskinke definitivt for gammal? Har jo høyrt om folk som et hermetikk frå krigens dager, men kan hende den maten var lagt ned på ein meir solid måte? Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
austbø109 Skrevet 27. mars 2019 Del Skrevet 27. mars 2019 Nei alstå eg trur du må lokte å smake. Ting kan stå seg utruli lenge. sjekk ut Steve1989 på youtube , Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
radovan Skrevet 27. mars 2019 Forfatter Del Skrevet 27. mars 2019 Sikkert sant... skal sjå på video! Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
GuttormG Skrevet 28. mars 2019 Del Skrevet 28. mars 2019 Har en kompis som eter RAP fra 70tallet. Beste måten som finnes hevder han. NRK laget noe om å spise gammel mat for litt siden; der ble blant annet hermetiserte kjøttkaker fra rett etter krigen servert og spist. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
gautes Skrevet 28. mars 2019 Del Skrevet 28. mars 2019 Den beste kjøttmaten jeg spiser har akkurat begynt å lukte. Perlemorskimmer på utsiden. Skylles godt (usmak) og tilberedes . Kniven kan oftest ligge i ro i skuffen da. Hermetikken sjekkes etter austbøs kriterier. Skikkelig gammel hermetikk skulle ikke ha bulker i boksen hvis den skulle holde lenge , jrf min far. Det var noe med overflatebehandlingen synes jeg å huske. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
radovan Skrevet 28. mars 2019 Forfatter Del Skrevet 28. mars 2019 Du er ein hard negl, Gaute Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
gautes Skrevet 28. mars 2019 Del Skrevet 28. mars 2019 Da skulle du hatt en prat med svigermor. Hun har forbøyelsesssystemet til en gribb. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
radovan Skrevet 28. mars 2019 Forfatter Del Skrevet 28. mars 2019 Berre ho ikkje har sveisen og nebbet til ein? Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Bamse_bra Skrevet 29. mars 2019 Del Skrevet 29. mars 2019 Godt å høre at det er flere av oss Gaute. Vebjørn aka avfallskverna Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Olav Haavardsholm Skrevet 29. mars 2019 Del Skrevet 29. mars 2019 Avfallskverna?? Alt går i grisen, var det vi pleide å si... Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
radovan Skrevet 29. mars 2019 Forfatter Del Skrevet 29. mars 2019 Eg er grisen her. Derfor eg lurer på om eg kjem til å dø av å ete denne gamle skinka Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
gautes Skrevet 29. mars 2019 Del Skrevet 29. mars 2019 Ukrutt ...... Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Trond C Skrevet 29. mars 2019 Del Skrevet 29. mars 2019 Til dessert etter perlemorskimrende nyskylt picnicskinke kan jeg anbefale et par halve pærer i vintagesaus Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Myhre Skrevet 29. mars 2019 Del Skrevet 29. mars 2019 Hvor gammel er denne gamle skinka da? Hermetikk, så lenge den er tett, holder jo fryktelig lenge da. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
radovan Skrevet 30. mars 2019 Forfatter Del Skrevet 30. mars 2019 Den er berre ute med to år. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
gautes Skrevet 30. mars 2019 Del Skrevet 30. mars 2019 Så lenge boksen ikke ser ut som enterroristgave like før lyden kommer er det å kjøre på. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
svalbard Skrevet 30. mars 2019 Del Skrevet 30. mars 2019 har den org fasong er det ikke noe best før Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Myhre Skrevet 30. mars 2019 Del Skrevet 30. mars 2019 15 timer siden, radovan skrev: ...to år... Da hadde jeg nok klemt på men det er jo lov å lukte før du setter tenna i den. Det bør holde lenge som kvalitetskontroll. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
corpusviridans Skrevet 31. mars 2019 Del Skrevet 31. mars 2019 Ei lita avsporing, men måtte bare. mat for voksne mannfolk og aldeles ikke så ille som mange vil ha det til, men rakfisk er bedre. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Pederover Skrevet 31. mars 2019 Del Skrevet 31. mars 2019 Og Snurring er endelig tilbake i hyllene, etter omorganisering av produksjonen! Så da kan påsken komme! Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
lafterolf Skrevet 1. april 2019 Del Skrevet 1. april 2019 Snurring har alltid ligget i butikkhyllene her, men turistprovianten er borte for alltid ser det ut til. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
radovan Skrevet 1. april 2019 Forfatter Del Skrevet 1. april 2019 21 timer siden, corpusviridans skrev: mat for voksne mannfolk og aldeles ikke så ille som mange vil ha det til, men rakfisk er bedre. Surströmming er vel ein av dei tinga ein berre burde ha prøvd, men eg er redd for å øydelegge lysta på sursild og slikt. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
corpusviridans Skrevet 1. april 2019 Del Skrevet 1. april 2019 Surstrømmingkonkurranse på landstreffet? Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
gautes Skrevet 1. april 2019 Del Skrevet 1. april 2019 Jeg husker et treff på Rena hvor Hugin hadde med smalahoved nok til de fleste. Jo nærmere spisetid det ble , jo færre kommentarer og tilskuere. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Elvehundre Skrevet 1. april 2019 Del Skrevet 1. april 2019 Som Gaute skriver kan ikke hermetikkbokser være bulkete, da ødelegges emaljen på innsiden og holdbarheten forringes veldig. Er nøye på å ikke kjøpe bulka hermetikk. Dersom hermetikkboksen buler, slik som pæreboksen på bildet ovenfor i tråden er et eksempel på, skal ikke innholdet spises. Normalt sett, lukt og smak spiller selvsagt inn. Surstrømning er en delikatesse. Med smør, løk, potet, osv. I tynn lefse. Delikatesse, på samme måte som anna fisk som er lagt ned i en butt og gravd ned og tatt opp av jorda etter 2 hundre år, som Øystein Sunde, eller hvem det nå var, synger om. Rakfisk er også uspiselig uten alskens tilbehør. Er den spiselig uten tilbehør så kan det umulig være rakfisk. Altså flesteparten som spiser rakfisk, surstrømning osv har på forhånd så stort inntak av sterke varer fra Vinmonopol, unntaksvis egen produksjon (som ikke er lovlig), at de kan spise hva som helst. Vil derfor si at jeg, ettersom jeg fremdeles etter ca 40 år driver og "blander ut" tidlige år med "noe" over moderat inntak av alkohol, og som derfor er det som heter avholdsmann, kan gå god for at rakfisk og surstrømming er delikatesser når de får passende mengde tilbehør. Har kun spist rakfisk noen år. Og har spist surstrømming. Når det gjelder det siste har jeg noen råd å gi. Hvis man har kjøpt en boks surstrømming og den av forskjellige årsaker blir stående i kjellerboden skal man ved første tegn til at boksen buler få fjernet boksen så raskt som mulig. Hos meg skjedde følgende: Kom ned i kjelleren og så toppen av boksen bule. Gjorde ikke noe med dette. En dag noen uker eller måneder senere jeg kom i kjelleren begynte boksen å ligne en ball, kanskje. Altså bul over og bul under. Da ble boksen forsiktig båret opp og satt ved siden av garasjen. En dag tenkte jeg de var nærme huset, forsiktig fikk jeg båret boksen ned på en støpt platting i hagen. Dere skjønner selvfølgelig at nå var fornuften forlatt denne mannen. Der sto boksen, ganske nært naboens uteplass. I SOLA. Altså, hvor tankeløs kan man bli. I et lyst øyeblikk kom jeg til å tenke på dette, det kan jo ikke være bra hvis trykket bygger seg opp. En dag sønn og kjæreste var hjemme forbarmet kjæresten seg over boksen, hentet den fra haven, vi la den i et stort metallspann og fikk satt på lokk. Skikkelig. Så ble denne eminente matretten levert på spesialavfall. Hermetikkbokser tåler masse. Dere andre vet nå at jeg har testet dette. Sitter egentlig å lurer på om jeg skal teste hva som skal til før en slik boks virkelig "går i lufta". At det tok mange år før jeg dristet meg på å teste surstrømming har sin årsak. I "røvertiden", altså overgangen fra vilter ungdom til fornuftig mann (noe som når jeg tenker etter ikke har skjedd, altså "fornuftig") jobbet en fetter i Sverige. Sent 70-tallet/tidlig 80 kanskje. Han kom til barndomshjemmet en helg og hadde med delikatesse fra Sverige. Jeg var jo på en eller annen fest, da jeg kom hjem om natta og ble sluppet av ved grinda merket jeg strak en rar lukt. Er noen meter opp til fjøset, lukt ble sterkere når jeg gikk opp. Opp bak låven for å slå lens, normal prosedyre når man kom hjem. Der var lukta veldig tydelig. Inn for å legge meg, kjøkkenet var ubeboelig. Eller noe slikt. Historien var slik: mutter, fatter, søstre, mine svogere, fetter og fler var samlet på kjøkkenet om lørdagskvelden til hyggelig lag med delikatesse. Stort boks med surstrømming og tilbehør. Fetter og mine svogere åpnet boksen på kjøkkenbenken. Under rennende vann? Nei. I bøtte med vann? Nei. Det var evakuering, øyeblikkelig. Ifølge historien. Så fant noen ut at de måtte inn å hente boksen. Den satte de selvfølgelig bak låven. Ikke rart jeg hadde problem da jeg kom hjem om natta. Så. Lukta kan være litt sterk. Men når man blir eldre har jeg hørt at folk også starter å spise Gammelost. Jeg er ikke der. Enda. Men jeg åpnet en boks surstrømming en kveld, utendørs en bålkveld i skogen. Hadde boksen i en plastpose. Vanlig handlepose: Tok ut fisk, fileterte, la en filet på lefse med litt tilbehør. Ikke mye tilbehør, skulle teste hva fisken var uten å skjerme smaken. Første biten, vhæææææ. Tenkte lekesågodt at jeg prøver igjen. Denne gangen tok jeg et tygg uten å puste samtidig. Helt greit. Lukta kan være fæl, smaken er helt grei. Boksåpneren min hang i skogen til lufting noen dager. Jeg var en tur med noe kart og kompass i skogen, da jeg kom tilbake hadde de andre gutta brent opp resten av mat og boks etc på bålet. Jeg skulle jo ha mere. Noen av de andre klagde på lukt. En som prøvde, for tredje gang, brakk seg når han fikk fisken i munnen. Kjøper surstrømming igjen. Må teste mere. En gang. Hilsen Henry Arnfinn Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Bli med i samtalen
Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.