Gå til innhold

Tåkebaklys, er det påbudt?


lafterolf

Anbefalte innlegg

Fikk toerfeil på kontroll fordi jeg manglet tåkebaklys. Jeg har fjernet tåkebaklyset og erstattet det med et LED arbeidslys. Bryteren i bilen er bryteren for tåkebaklys med klistrelapp over som det står arb.lys på.

 

Er dette lovlig, eller må jeg montere tilbake det røde tåkebaklyset?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Her er mer info for den som muligens vil krangle B) : https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/1994-10-04-918/KAPITTEL_28#KAPITTEL_28

 

 

 

§ 28-5.Lysutstyr som bil kan ha (Bestemmelsene i denne paragraf gjelder ikke for kjøretøy som omfattes av § 28-1)

KURVE-/TÅKELYS

1. Bil kan ha to lykter foran som gir hvitt eller gult kurve-/tåkelys.

1.1 Lyktene skal tilfredsstille minst ett av følgende krav: a) Være E-merket med symbolet B i henhold til ECE-reg.nr. 19. B) Være e-merket med symbolet B i henhold til direktiv 76/762/EØF, eventuelt som endret ved direktiv 87/354/EØF eller direktiv 1999/18/EF. c) Være godkjent og merket i henhold til annen standard med tilsvarende krav som i alternativ a eller b.

1.2 Lyktene skal være montert slik at innstillingen ikke påvirkes av bilens normale bruk og at vibrasjoner ikke oppstår under normale kjøreforhold. Disse krav anses å være oppfylt når man hvor som helst på lykten kan belaste denne med en bakoverrettet kraft parallelt med bilens lengdeakse på 150 N (15,3 kp), og den elastiske bevegelsen ikke over stiger 5 mm. Når kraften opphører, skal lyktene stå i sin opprinnelige stilling.

1.3 Lykten skal være plassert slik at høyden fra vegbanen til nederste kant av den lysende flaten er 25 cm eller mer, men øverste kant av den lysende flaten må ikke ligge høyere enn øverste kant av den lysende flaten i nærlyset.

1.4 Lyktene skal være plassert slik på hver side at den lysende flates ytterkant er mindre enn 40 cm fra bilens ytterste kant.

1.5 Lyktene skal være koplet over egen bryter og slik at de ikke kan lyse uten at parkeringslys, baklys og lys for kjennemerke samtidig er tent.

 

TÅKEBAKLYS

10. Bil kan ha en eller to lykter som gir rødt tåkebaklys.

10.1 Lyktene skal tilfredsstille minst ett av følgende krav: a) Være E-merket med symbol F i henhold til ECE-reg.nr. 38, tillegg 2 (ev. B i henhold til tidligere godkjent merking). B) Være e-merket med symbol F i henhold til direktiv 77/538/EØF, som endret ved direktiv 87/534/EØF og direktiv 89/518/EØF, eventuelt som endret ved direktiv 1999/14/EF. c) Være godkjent og merket i henhold til annen standard med tilsvarende krav som i alt. a eller b.

10.2 Lykten(e) skal være plassert slik at høyden fra vegbanen til nederste kant av den lysende flaten er 25 cm eller mer, men høyden fra vegbanen til øverste kant av den lysende flaten skal være mindre enn 150 cm. Målene skal tas når bilen er ubelastet.

10.3 Lykten(e) skal være plassert slik at den minste avstanden mellom den lysende flaten i lykten for tåkebaklyset og for det stopplyset som er plassert nærmest, er 10 cm eller mer.

10.4 Dersom bilen har ett tåkebaklys, skal lykten være plassert til venstre for bilens langsgående symmetriplan.

10.5 Lyktene må kunne tennes når fjernlys, nærlys eller tåkelys er tent, og må kunne slukkes uavhengig av disse.

Når tåkebaklys er tent, må betjening av skiftekontakt for nærlys/fjernlys ikke bevirke at det slukker.

10.6 Tåkebaklys skal være koplet over egen bryter og være sammenkoplet med kontrollampe som er godt synlig fra førerens plass og som viser når tåkebaklyset er tent.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tåkebaklys og tåkelys forran er faktisk fremdeles ekstra utstyr på mange biler.

Bare les nøye brosjyrene for diverse bilmerker, en annen ting er at de er levert til Norge med et på forhånd utvalgt ekstra utstyr fra importør.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Og så har vi bestemmelsen som sier at orginalt sikkerhetsutstyr ikke kan fjernes.

(Selv om naboens kliss like bil av samme årgang er levert uten f.eks. ABS/TC.)

Skal man da vurdere tåkebaklyset som org.sikkerthetsutstyr eller følge den andre paragrafen?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...