Gå til innhold

Tilbakeblikk, eller «historietimen»


Elvehundre

Anbefalte innlegg

Etter 28 år i samme hus (blir det samlet mye) og 31,5 år i Halden e æ i gang med rydding. Og kasting. Og finner igjen masse artige ting, samt skrevne notater.

 

I går skrev æ om «Protokoller» under Åpen Post, men i dag med en kopp te i hånda tenkte æ at «Historietimen» under Land Rover Generelt kan passe bedre. For mye av det æ finner igjen er historie om Land Rover i Norge - og NLRK-historie. Av mangel på annet sted å skrive så lager æ denne tråden.

 

Det er artigere å lese gamle notater fremfor å rydde/kaste. Håper forresten at flere også legger (historisk) informasjon i denne tråden.

 

I tråden Protokoller skrev æ i går om oppstarten av NLRK sin første lokalavdeling; Avd Midt Norge.

 

Norsk Land Rover klubb avdeling Midt Norge ble startet 12.02 i 1985. Stedet var Bilcentrum i Trondhjæm, det var 14 medlemmer i NLRK tilstede (mulig noen ble medlemmer på møtet). Æ ble leder i interimstyret som ellers besto av Jan Fredrik Bockhon og Bjørnung Jensen.

 

NLRK sin andre lokalavdeling, Avd Sørlandet, ble startet 12.10 i 1985 med 7 medlemmer tilstede. Bjørn Bakke jr ble formann og Geir Tjemsland ble kasserer/sekretær.

 

NLRK sin tredje lokalavdeling ble også startet mot slutten av 1985, dato har æ dessverre ikke funnet. Der ble Torstein Nielsen leder, det het forresten «formann» på den tiden, og Torodd Karlsten var kasserer.

 

I 1985 passerte medlemstallet i NLRK 350. Formann i NLRK var Peter R. Qvistgaard.
 

Ønsker alle en fin dag

hilsen

Henry Arnfinn :)

Endret av Elvehundre
Retting av skrivefeil.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

NLRK Årsmøte 25.01 1986. 19 stemmeberettigede tilstede.

 

Det ble bestemt at NLRK skulle gå inn i LMK, klubbens kontaktpersoner skulle være Peter Qvistgaard og Henry Arnfinn Vangseng.

 

På LMK sitt landsmøte 01.02 1986 ble Norsk Land Rover klubb akseptert som fullverdig medlem i Landsrådet for Motorhistoriske Kjøretøyklubber (har endret navn senere, initialene er det samme).

 

Arig å finne igjen datoen, det er snart 37 år siden. I 32 år representerte æ NLRK i LMK, det ble mange Landsmøter i LMK samt møter i forskjellige utvalg æ satt i. Satt også i LMK-styret en periode.

 

Akkurat møtet den lørdagen i februar husker æ ikke mye av, men husker at Gaute Lotsgaard var med mæ. Vi hadde ikke mobiltelefon dengang, og Gaute skulle plukke mæ opp ved trikken på Storo. Han kjørte en Mini, og æ vet ikke hvor mange trikker han kjørte etter for å se om æ hoppet av. Det ble runde etter runde for hver trikk som kom.

 

Æ va jo i Storbyen, hadde haika fra Trondhjæm til Oslo med ei dame. Som tok mæ me hjem til sin søster i Oslo for overnatting. Stor takk til Gaute som viste en fantastisk tålmodighet og kjørte rundt på Storo for å plukke mæ opp slik at vi kom oss på møtet.


Ønsker alle en fin dag

hilsen

Henry Arnfinn :)

16 minutter siden, lafterolf skrev:

Dette er skatter du burde skrevet litt om i medlemsbladet.:)

Regner med at redaktør og andre i redaksjonen i 4WD leser dette og de kan kopiere alt de ønsker å bruke. Og redigere bort ting som er personlige betraktninger der dette forekommer.

 

mvh

Henry Arnfinn :)

Endret av Elvehundre
Lenke til kommentar
Del på andre sider

22 timer siden, Elvehundre skrev:

 

Regner med at redaktør og andre i redaksjonen i 4WD leser dette og de kan kopiere alt de ønsker å bruke. Og redigere bort ting som er personlige betraktninger der dette forekommer.

 

mvh

Henry Arnfinn :)

 

Redaksjonen tar med glede i mot artikler/bilder på 4WD@nlrk.no 

Vi klipper og limer ikke sammen små bruddstykker fra nettet/forumer for å prøve å lage til noe.

Det er medlemmenes blad og medlemmenes ansvar å holde bladet med stoff de mener er interessant :)

 

Litt skuffende å se at mange skriver mye på forumet og FaceBook, men ikke klarer å sende inn noe til medlemsbladet 4WD, for atpåtil mase på andre om å sende inn... :huh:

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå hadde æ tenkt dette skulle bli en hyggelig tråd med tilbakeblikk og minner, som forhåpentligvi kan glede flere folk med interesse for Land og Range Rover samt terrengkjøring. Og alle som ønsker kan bruke informasjonen som sporadisk kommer.

 

Det er ikke det at æ ikke kan skrive lange avhandlinger og sende til 4WD, men under rydding blir ting litt ad hoc og da deler æ det æ finner. En setning eller avsnitt innimellom.

 

Føler mæ ikke truffet av setningen ovenfor: «Litt skuffende å se at mange skriver mye på forumet og FaceBook, men ikke klarer å sende inn noe til medlemsbladet 4WD, for atpåtil mase på andre om å sende inn...» ettersom æ ikke deler spesielt mye på fb og dessuten maser æ aldri på noen om å sende inn stoff til klubb-bladet. Generelt maser æ ikke på noen om hverken det ene eller andre.

 

Dagens oppdatering:

Høsten 1980, dato ikke funnet, meldte æ mæ inn i NLRK. Hadde på sommeren kjøpt en 88 fra 1959, som etter iherdig jobbing var på veien i januar 1981, med overhalt motor og bremser og sveiset ramme (manglet en bit bak der noen med skjærebrenner hadde skåret ut midtstykke inklusive tilhengerfeste). Fikk lagd ett nytt tilhengerfeste, som aldri fungerte som «anker» under kjøring i terrenget, festet gled over alle hinder cool. Bilen hadde også fått nytt treverk inne i taket, ett flott arbeid utført av min far (snekker) og mæ (fikk mange henvendelser om vi kunne lage tak til andre). 88’en ble lakkert, av en kriminell rusbruker æ på den tiden prøvde å få inn på annen livsførsel, noe som i perioder fungerte meget bra. Lite penger medførte innkjøp av rimelig lakk, «lastebil-lakk», og æ handlet inn de to farvene æ syntes kunne bli bra på bilen uten å tenke mye over hvike farver det ble. Så dermed ble det mange kommentarer ettersom bilen hadde nesten samme farver som bussene i Trondhjæm hadde på den tiden :D.
 

I ett veikryss møtte æ en annen LR 88 og vi kom i prat, husker ikke detaljer rundt første møte. Senere treftes vi ofte, det var en student på NTH og kona studerte også i Trondhjæm. Han het Lorenz Ivar Eldjarn, og og vi var mye sammen i mange år. Lærte masse av han, tidlig i 1981 viste han mæ ett bilde med to LR fordi æ lette etter felger til min bil. Den ene bilen på bildet var noe som så ut som en slags Jeep. Det var en Light Weight. Det måtte æ ha. Og på vinteren 2011 kjøpte æ min første LW S2A, og etter det har det blitt 2 til hvorav en av mine sønner har overtatt den ene. Tenk det, 30 år fra æ først så bildet til æ fikk handlet en bil. «Dette er ikke en hobby, det er en diagnose.» blush

 

I 1983 var det Landstreff på Hunderfossen. Dit kom æ i Taunus 17M, fordi clutchen «røk» på min 88 rett før æ skulle kjøre på treffet. På treffet fikk æ bli med Erik Winther Sørensen på tur med en 110 V8. Var overveldet, tenk en LR som ikke var undermotorisert. Og så kom noe annet inn i hodet på dette treffet; kort Serie 1. Nevnte diagnose :rolleyes: slo til igjen. Traff mange av folkene i klubben som æ bare kjente med navn fra tidligere, hyggelig. Familien Madsen, tidligere nevnt Erik, Knut Bøhler, Ramstad-Lars, Gaute og Karin og flere andre. Tilbake i Trondhjæm var livet fullt av tidstyver slik at clutch ble brukt med omtanke og altså ikke skiftet.

 

Sommer 1984 bar æ hjem en 80-tommer i plastposer og pappkasser. Optimist, «blir ferdig tidlig høst». Solgte :wacko:min 88 til en kompis, som skiftet clutch etter kort tid. Innså etter deleleter-tur i Sverige og Oslo (P. Bøhler A/S) at det ikke var så lett å finne deler til S1. Litt nede da, fikk tak i 4 ting fra listen over manglende deler skrevet på 4 A4-ark. Den førhjulsvinteren (måtte bare ^_^ beholde ordspillet) var det barfrost lenge. Selvfølgelig va æ uten firhjulstrekker da. Kom ikke nevneverdig med snø før i januar. Typisk. Kunne fint kjørt fra Innerdalsdammen (Kvikne/Rennebu) over fjellet til Savalen. Eller til Einundalen/Folldal. (Lov om ferdsel i utmark kom i 1986.) Hadde på en tidligere tur innover nevnte områder i min 88 hatt utfordring med myrer, erfart at den fungerte elendig som u-båt. En av de «medsammensvorne» satt i motorrommet og pusset tenningsdeler slik at vi fikk startet opp igjen og kom oss ut av myra.

 

Sommer 1985 var det igjen Landstreff på Hunderfossen. 80 sto klar, «skulle bare skifte oljer» etter innkjøringsperioden. Da fordelingskasse ble tappet for olje rant det ut masse spon. Noen nyinnkjøpte shims hadde dårligere kvalitet enn de originale, og hadde gått rundt og slipt bort deler av girkassehuset. Det ble Lada Niva til Hunderfossen. Det året var vi en «hel gjeng» fra Midt Norge-avdelingen. 4 biler og 7 mennesker, hvis æ husker riktig. Er helt sikker på at vi var 3 biler og 6 personer, for vi kjørte sammen hjemover søndag og spiste buffet på Sinclair kro. Bruce Springsten kom med albumet Born in the USA i 1984, den ble spilt på hjemturen (æ henger ofte litt etter i utgivelse av musikk, og mulig den heller ikke ble populær i Norge før i 1985).

 

Ønske aill ein utmerket dag

hilsen

Henry Arnfinn :)

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

2 timer siden, Elvehundre skrev:

Føler mæ ikke truffet av setningen ovenfor: «

Litt skuffende å se at mange skriver mye på forumet og FaceBook, men ikke klarer å sende inn noe til medlemsbladet 4WD, for atpåtil mase på andre om å sende inn...» ettersom æ ikke deler spesielt mye på fb og dessuten maser æ aldri på noen om å sende inn stoff til klubb-bladet. Generelt maser æ ikke på noen om hverken det ene eller andre.

 

 

 

Jeg har vært redaktør et par år sjøl og en anmodning fra redaktøren må være lov, og hjertesukket fra redaktøren til slutt kjenner jeg meg veldig igjen i. 

 

Blir spennende å se gamle historier kommer opp, både her og i 4WD :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja ja ja. «Hjertesukk» i vei. Men det blir jo ikke historietime da. Historietime er historier, ikke ønsker om hvordan ting burde blitt. Da må det startes en tråd som heter «Framtidsutsikter».

 

For mæ va det viktigste å finne datoen for når avd Midt Norge ble starta, når æ etter mange år endelig fant den delte æ me dokk andre Fordi det er historisk for NLRK.

 

I morra slette æ muligens denne tråden.
 

I morra hadde æ tenkt å skrive om landsmøtet i NLRK i 1987 med 34 deltakere til stede, fordi avd Midt Norge hadde sendt inn forslag om å endre organisering av NLRK. Forslaget ble nedstemt ettersom veldig mange fra Oslo-området kom på dette Landsmøtet. Forslaget var i grove trekk slik NLRK ble organisert mange år senere, slik NLRK er organisert nå. To ting ble dog endret på det Landsmøtet, 2/3 av kontigenten skulle tilbakeføres avdelingene og Landsmøte skulle heretter gjennomføres om sommeren og ikke i januar.

 

Æ ble i pausen sogar bedt om å starte min egen landsdekkende Land Rover klubb.

 

En ting er sikkert, med oppstart av lokalavdelinger og senere annen organisering ble det en helt annen aktivitet i NLRK og medlemstallet steg fort fra 350 i 1985 til over 1200.


mvh

Henry Arnfinn :)

 

Endret av Elvehundre
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...